понеделник, 29 март 2010 г.

Яйца със зрънца

Наближава Великден и започва да ни завладява празнична еуфория. Топлото слънце навън и събуждащата се от зимен сън природа също ни приканват да изхвърлим всичко сиво - и от дрехите и от ума си. Започваме да се обличаме по-цветно, по-весело, мислите ни дори стават розови. Този цветен порив ще се доразвие с боядисването на Великденските яйца. А колко много се вълнуват децата... Как им се иска да помагат на мама и баба... И докато чакат да дойде Велики четвъртък - денят за боядисване на яйцата, ние ви предлагаме една по-различна идея за пъстри яйца - ще ги нашарим със зрънца. Задачата е лесно изпълнима, дори и за деца на 3 години, естествено - с помощта на възрастен.

Какво ни е необходимо:
Стиропорени яйца,
лепило C200,
четка,
клечка за зъби,
различни видове зрънца - леща, ориз,
маково семе, кимион, сусам, карамфил,
поставени в оделни, малки купички


Съвет: 
Пригответе си поставка, на която да съхне яйцето, като набодете на парче стиропор или по-дебел картон няколко карфици. Така облицовката на яйцето ще се запази по-добре.

Преди да започнете работа се погрижете да оформите добре своя "мизансцен" - нека всички материали, които са необходими за изпълнението на задачата да са подредени така, че да можете лесно да ги достигате. Уверете се, че имате и достатъчно място за работа. Винаги, при работа с лепило или бои, към необходимите материали прибавяйте сухи /препоръчвам кутийка с отвор за по-лесно и бързо изваждане/ и мокри кърпички - все ще се намери какво да се изтрие с тях!

Настанете се удобно и да започваме работа.

Намажете с по-плътен слой лепило част от яйцето и я потопете или посипете със един вид зрънца. Притиснете леко с пръсти. Продължете с намазването на друга част от яйцето:


Хубаво е да се покрие първо едната половина от яйцето и щом изсъхне лепилото /ще са необходими около 15 мин./ да се довърши и другата страна. За да не скучаете докато изчаквате засъхването на лепилото, може да започнете направата на още едно яйце, да изпеете заедно с вашия малчуган забавна песничка, да подреждате в редички или да броите зрънца леща...
Накрая набодете зръна карамфил, за да завършите и ароматизирате вашето яйце. Понеже карамфилът е с по-крехка структура, първо направете малък отвор с помощта на клечка за зъби.

Ето ги и готовите яйца:



Можете да експериментирате - да направите яйцето на раета или да оформите забавни личица. Е, от това яйце няма да стане бияч, но забавлението при направата и крайния резултат ще си заслужават и ще имате интересна и оригинална Великденска украса!


Забавлявайте се заедно с нас!

2 коментара:

  1. Страхотно! Ще го предложа на сина ми. Много интересен начин за декорация на яйце!

    ОтговорИзтриване
  2. Krechi, ще се радвам, ако и на сина ти му хареса идеята, да я покажете осъществена от вас двамата.

    ОтговорИзтриване