петък, 28 декември 2012 г.

Коледни елхички от солено тесто

     С красивите ни елхички честитим Коледните празници на всички наши читатели и приятели, пожелаваме им много здраве, творческо вдъхновение и хиляди сбъднати мечти!



     Ето как направихме нашите елхички.
     Като начало използвахме солено тесто /рецептата за него е: 1/2 чаша гореща вода, 1/2 чаша сол, 1 с.л. олио, 1 и 1/2 чаша брашно, няколко капки ароматно масло или 1 пак. ванилия, а за да бъде тестото с определен цвят в необходимото количество вода се разтваря боя за яйца/, брашно,  формички за сладки - звезда /необходими са поне 3 размера/, дървени шишчета, клечки за зъби, хартия за печене:


     Част от тестото се оформя на топка, след което с пръсти се сплесква равномерно върху хартията за печене, за да стане като питка.


      Формичката се потапя в брашното, за да не залепне и се притиска върху тестото с леко въртеливо движение. Отделя се излишното тесто и най-накрая се изважда формичката.


     За една елхичка са необходими две от най-малки звездички и по една от всички други размери /най-малко 3 големини/. Звездичките се украсяват с тестото и с помощта на клечка за зъби, а в средата на всяка от тях се прави дупка с тъпата страна на шишчето - тя трябва да бъде малко по-голяма, защото при съхненето ще се свие. На втората най-малка звездичка се прави дупка отстрани с върха на шишчето:


     Готовите звездички съхнат дълго време - поне една седмица, близо до парното и с ежедневно обръщане. Ако са по-дебели може да отнеме и повече от седмица. За да скъсите времето за съхнене използвате фурната - сушете ги на ниска температура. Когато вече са готови - трябва да са съвсем твърди и от двете страни, вече може да се премине към оцветяване /ако сте използвали бяло тесто/ и сглобяване на елхичката. Освен звездичките необходими са и бои /акварелни, темперни или акрилни/, силиконов пистолет, дървено шишче и мъниста с голям отвор:


          Звездите се оцветяват - едната от малките звездички, която е с отвор отстрани се оцветява в жълто, а другите в зелено, с разноцветна украса.


          Точно тук децата имат нужда от помощ от възрастен, който да залепи жълтата звездичка на върха на шишчето с помощта на силиконовия пистолет. След това те сами могат да нанижат елементите на елхичката, редувайки мънисто и звезда, започвайки от най-малката. Предварително проверете дали шишчето ще премине през отвора на всяка от звездичките, ако са стеснени може да ги разширите с върха на отверка, с подходящ размер. Накрая нанизването завършва отново с капка силикон и мънисто.


          Готовата елхичка може да оставите с дългата дръжка, за да се забоде, като декорация в някоя саксия или пък да отрежете част от шишчето и да я прикрепите към топче пластилин:


     Или прикрепете още три мъниста към последната звезда, за да бъдат като крачета на елхичката:


      В Работилничката направихме чудесни елхички - скоро ще качим снимки от уроците и изложбите ни.
     Весели празници!



Няма коментари:

Публикуване на коментар