понеделник, 12 април 2010 г.

След дъжд

 Пролет е! В един момент вали дъжд, в следващия изгрява слънце... И небето се озарява от прекрасна, седемцветна дъга:



Ето какво ви е необходимо, за да си направите такава:
Мъниста /2мм в диаметър/ - 7 цвята - розов-30бр., лилав-35бр., син-40бр., зелен-45бр., жълт-50бр., оранжев-55бр., червен-60бр.
/можете да разберете какви са в действителност цветовете на дъгата тук; в нашия проект цветът индиго е заменен с розов, поради невъзможността да намеря подобен цвят мъниста/;
Бижутерска тел
Парче пластилин,
Ножица,
Памук

Внимание: Има опсност вашето дете да глътне мънисто или пък да го мушне в носа или ухото си, така че му обяснете преди да започнете работа, какви могат да бъдат последствията от това и през цялото време го наблюдавайте внимателно.

Съвет: За да сортирате лесно мънистата по цветове, може да използвате картон за яйца.

Направете примка в единия край на парче бижутерска тел /тя е много мека - лесно се огъва и реже с обикновена ножица/. След това може да дадете на детето да нанизва определената бройка едноцветни мъниста. Тази операция не е много лесна за все още неразвитата фина моторика на по-малките деца. Така че бъдете търпеливи, дайте на детето повече време. Използвайте този проект, за да учите или затвърждавате знанията за сезоните, цветовете, броенето.  Щом розовите мъниста са нанизани, продължете с лилавите, като всяко следващо парче тел трябва да е по-дълго от предходното.



 Щом нанижете всички цветове мъниста, разделете парчето пластилин на две и оформете така, че да може да се съберат всичките седем края на телта:



Накрая оформете топчета от памука и ги разположете около основите на дъгата. Те ще наподобяват пухкави облаци, от които се подава пъстроцветната дъга:



Забавлявайте се заедно с нас! 

7 коментара:

  1. Прекрасна дъга, много е хубава, страхотна идея :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, идеята за си направиш дъга е прекрасна! А пък начина е така добре измислен, че всички със сигурност ще се забавляват докато я правят! :) браво, Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ме впечатли тази изработка! Идеално за развиване на моториката! Браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Трябваше да сложиш гърне с жълтици между двата "облака".

    ОтговорИзтриване