събота, 19 март 2011 г.

Прясно изпечени ядки - за начинаещи ;)

     Отдавна ми се върти идеята за нова страничка в пъстрия ни блог и ... ето я и нея. Тук ще споделям някои хитринки, вкусни и лесни идеи за храненето на децата и не само - мои или чужди, но задължително изпитани и придружени със снимки. Дано да ви бъдат полезни, а и да ви вдъхновяват. За мен готвенето е трудна работа, но има неща, които приготвям с огромно удоволствие - такъв е случая с печенето на ядки и семки - стават невероятни и единственият им недостатък е, че свършват бързо...

   
     Домашно изпечените ядки бяха непознат деликатес доскоро в нашия дом - много трудно ми беше да уцеля точната температура и най-вече точното време за печене. Така че няколкото направени опита, завършили с неуспех, ме бяха отказали изобщо да се замислям за приятния им аромат и вкус и вкъщи понякога хрупахме ядки, купени от кварталния магазин. Независимо от технологията на пакетиране и големите реклами тези ядки нямат привлекателен вид и мирис, а за вкуса да не говорим - ужасно са солени. И така, докато мама /независимо, че съм вече голяма ;) все още се уча от нея и винаги ме изненадва с нови идеи. Мамо, обичам те! / не ми показа този супер лесен и бърз начин за печене. Рецептата е много проста.

     Необходими продукти:

Сурови ядки или семки - около 100гр. - за една "доза"
Сол - една щипка, а може и да не слагате изобщо
Съвсем малко вода

     Приготвяне:

     Поставете ядките в удобен за разбъркване съд, подходящ за употреба в микровълнова фурна. Навлажнете ги, като ги разбърквате добре с мокра ръка и поръсете сол на вкус. Аз слагам символичното количество от една малка щипка.
     Понеже за печенето използвам микровълновата фурна, ако решите да изпробвате тази рецепта е много важно да прверите каква е мощността на вашата фурна. Моята е 800W и посоченото време, необходимо за изпичането на една порция ядки ще бъде същото и при вас, ако фурната ви е също с мощност 800W. Ако е по-слаба или пък по-силна, ще трябва съответно да намалите или увеличите времето.
     Навлажнените и посолени ядки поставяме в непокрит съд в микровълновата фурна и ги "врътваме" за 1 минута. Отваряме и разбъркваме добре. На този етап ядките не са чак толкова топли и можете да ги разбъркате направо с ръка, но все пак внимавайте. Връщаме ги обратно и този път ги пускаме за 2 минути. Изваждаме и разбъркваме - този път с лъжица, защото са много горещи.Отново ги слагаме в микровълновата. Ако печете семки - обелени слънчогледови или тиквени, ще им трябва още 1 минута. Ако печете ядки - бадеми, кашу, лешници, орехи, бразилски орех - ще са им необходими само 30 секунди. Противно на всякаква логика тези доса по-едри от семките ядки се изпичат за по-кратко време.



     Ами това е всичко - минали са само някави си 4 минути и къщата вече е изпълнена с аромата на прясно изпечени ядки. Това е сигнал за всички да се съберат около масата. А и видът им е толкова апетитен - стават златисти и лъскави. Никога не се е случвало досега да ги изчакаме да изстинат напълно и тогава да си ги хапнем. Изчезват още топли, топли...


     Ако спазите точно рецептата - около 100gr ядки или семки, на 800W в микровълновата за 3,5 - 4 min, с разбъркване след първата и третата минута - резултата е гарантиран. Хайде, сервирайте и да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Е, Ели, никога не съм се сещала да използвам микровелето за ядки. :) Все като идиот чакам фурната да загрее и после поработи доста дълго време, преди да са доволно запечени.

    ОтговорИзтриване
  2. а някаква идея как/дали се променя времето за печене за по-голямо количество ?! Примерно валидни ли са тези времена за 300 г. бадеми ?

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм опитвала с по-голямо количество. Ще се радвам да споделите, ако вие направите успешен експеримент.

    ОтговорИзтриване
  4. Зависи от съда, в който се пекат.

    ОтговорИзтриване
  5. Страшно ми хареса това решение! Директно действах с около 200г. бадеми и се получиха много хрупкави и вкусни. Тайната е в избора на съда. Ядките не бива да са на повече от 1 ред.
    Благодаря за добрата идея!

    ОтговорИзтриване