вторник, 10 април 2012 г.

Великденски мраморни яйца

                             
 Ще ви трябват специални мрамориращи бои, с които се получават невероятни, уникални, вълшебно красиви яйца, а и техниката на работа е много лесна. Единственият им недостатък е неприятната миризма, затова в помещението, в което ще боядисвате яйцата осигурете непрекъснат достъп на свеж въздух. Какво друго ще ви е необходимо:
ръкавици
дървени шишчета
клечки за зъби
яйца от стиропор
стара, непотребна купа с диаметър поне 20см пълна с вода
малки картончета
стари вестници за предпазване на работната площ
 Тъй като мрамориращите бои се почистват с лакочистител или ацетон, най-добре е да вземете мерки, за да предотвратите повърхностите, ръцете и дрехите от изцапване с тях. С ръкавици вземете едно от шишенцата с боя и накапете  във водата в купата. Добавете още няколко капки от един, два или повече цветове. Най-забавно е самото рисуване върху водната повърхност, където боите образуват тънък слой - децата обожават да създават свои уникални форми, с помощта на клечка за зъби:
 Когато пъстрата картина е готова в центъра й се потапя забоденото на дървено шишче яйце. То трябва да се задържи на дъното на купата /децата задържат шишчето с две ръце тъй като яйцето е леко и се стреми да изплува на повърхността/. През това време с малко картонче оберете излишната боя, за да не развали чистия рисунък върху яйцето:
 Щом повърхността на водата е чиста извадете яйцето. Резултатът е "Уау!" - невероятен!:
 Наистина всяко яйце, направено по този начин е уникално! Ето ги и нашите букети от пролетни клончета и шарени великденски яйца:

 С тези бои може да боядисвате и други предмети от стиропор, листове хартия, кутийки, предмети от стъкло. някои дори боядисаха ръцете си, но не питайте после как премахнахме боята : )

 Приятни занимания и весели Великденски празници!


Внимание: Мрамориращите бои не са подходящи за боядисване на сварени яйца, предназначени за ядене!

1 коментар:

  1. Приказна красота и невероятни идейки :) заповядай да се присъединиш към последователите на моя сайт http://maistoriikite-na-petinka.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване