вторник, 1 март 2011 г.

Честита Баба Марта!


Баба Марта - троп, троп, троп,
бърза през горицата,
мартенички цял вързоп
носи на дечицата.

- Бабо Марто, чик-чирик -
вика й врабченцето,
мартеничка ми вържи
пъстра на вратленцето.
Елин Пелин

     Обичам традициите, хубавите български празници, старите, но толкова мелодични и любими стихчета, традиционните материали!  И се опитвам да предам всичко истинско, което помня от моите баби на следващите поколения. Имам тази възможност, защото работя с деца. Благодатна почва! Поемат всичко - слушат с интерес и историите за Бен Тен и историите за Баба Марта. И ако имат възможност да се докоснат до непознати материали бързо ги опознават и се научават да ги използват. Когато за първи път им показах вълна повечето от тях дори не знаеха от какво животно е тя, но с нетърпение протягаха ръчички към нея - да я пипнат, да я гушнат, да я помиришат... Хареса им да работят с нея - скоро ще ви покажем какво измайсторихме...
     А сега да ви споделя за едно мое ново умение - научих се да боядисвам вълна. Оказа се, че никак не е трудно и открива много нови възможности за творчество. Първия цвят, който опитах да получа беше червен - именно заради предстоящия празник. Използвах ампула от любимите ми бои за яйца. Първоначално само накиснах вълната в разтвора с боята, но нищо не се получи. След това ги сложих на котлона - проблясна ми някакъв спомен за току що боядисана вълнена прежда, от която излиза гореща пара. Резултатът, след няколко минути кипене беше малко по-добър, но не чак толкова, че да съм доволна...И изведнъж - още един проблясък - оцет. Това беше липсващата съставка. След прибавянето му вълната доби прекрасен, червен цвят. След това я изпрах и се уверих, че цвета е траен - не се отмива и не цапа ръцете.

     
     С тази прекрасна червена вълна в комбинация с вълна в естествен цвят е направена мартеницата, с която ви поздравявам днес.  Принципът на направата е същият, както и при направата на помпон от прежда:


     Още веднъж Честит Празник и бъдете здрави!

Няма коментари:

Публикуване на коментар