четвъртък, 7 април 2011 г.

Пластилин от пясък

     Отдавна ми беше попаднала тази идея някъде из интернет пространството, но едва сега намерих време да я осъществя. И резултата се оказа наистина впечатляващ.
     Какво ви е необходимо:
2 ч.ч. пясък  /тъй като не бях сигурна, че пясъка, който използвам е абсолюно чист го накиснах в разтвор на белина, спазвайки указанията от опаковката на препарата; след старателно измиване не остана никаква неприятна миризма/
1 ч.ч. натурално царевично или пшенично нишесте
1 равна с.л. лимонтузу
1 и 1/2 ч.ч. вода
няколко капки ароматно масло /по желание/

     Технологията е много лесна. Сухите съставки се смесват. Водата се поставя на котлона. Сухата смес се поставя във врящата вода при непрекъснато разбъркване и се вари докато получената каша се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда.

  

Когато сместта се поохлади можете да я доомесите с малко нишесте. И готово! Забавлението може да започне веднага :)


     Моят пясъчен пластилин се оказа малко лепкав и не успяхме да го моделираме с помощта на формички за пясък. Но пък с ръце може да се офармят страхотни неща. Ето какво направихме ние:

     Когато започнаха да  съхнат формите леко се напукаха, но това не се отрази кой знае колко на външния им вид. След няколко дни имаха вид на напълно изсъхнали, но след две седмици изглежда изсъхнаха напълно, защото станаха мноооого леки и въпреки това здрави и с гладка повърхност, без да се рони пясък от тях.
     Оставих си малко от пластилина, за да тествам неговата трайност. Около седмица беше годен за употреба след което стана много лепкав.
     Ако тази идея ви е харесала залавяйте се да си приготвите този страхотен пясъчен пластилин и развихрете въображението си...
 

      Очаквайте скоро още идеи от нас!

7 коментара: